Cultuur en natuur in Westerpark

De Windketel staat in de buurt Westerpark, populair bij studenten en kunstenaars. Het ligt aan de westkant van het Centrum. Westerpark is een ideale uitvalsbasis voor cultureel geïnteresseerde gasten. Met het cultuurpark Westergasfabriek om de hoek en de Jordaan op 10 minuten loopafstand sta je zo in het bruisende stadsleven van Amsterdam.

Cultuurpark Westergasfabriek
De grote blikvanger van het stadsdeel is het in 2003 opgeleverde Westerpark. Vanuit de Windketel kun je het park zien liggen als je in noordelijke richting door de doorgang onder de flat kijkt. De nog aanwezige historische gebouwen in het park zijn gerenoveerd en hebben een culturele bestemming gekregen. In het park is altijd wat te doen. Er zijn festivals, markten, restaurants, cafés, dansgelegenheden, tv-studio’s, een bioscoop en theaters. De Amsterdam International Fashion Week en het Holland Festival hebben hier hun thuis.

Programma 

Ecowijk met een rijke historie
De Windketel staat op het GWL-terrein, ook wel de “ecowijk” genoemd, Nederlands eerste autovrije en duurzaam gebouwde woonwijk. De wijk trekt stedenbouwkundigen en geïnteresseerden in duurzaamheid van over de hele wereld. De wijk is groen, telt 600 woningen en een aantal industriële monumenten van rond 1900, waaronder de Windketel. De wijk is in 1997 gebouwd op het voormalige terrein van het Gemeentelijk Waterleidingbedrijf. 

Watertorenplein: een rustpunt in de wijk
In deze autovrije wijk staat midden op het Watertorenplein, naast de immense witte watertoren, de Windketel. Het Watertorenplein is een rustig plein, eerder dorps dan stedelijk. De enige andere gasten zijn de bezoekers van het tegenoverliggende café-restaurant Amsterdam, een restaurant dat zowel geliefd is bij Amsterdamse gezinnen als zakenlui. 

Hotel de Windketel is een rijksmonument
De Windketel zelf is een vrijstaand achthoekig torentje omringd door een kleine tuin. Het huisje uit 1897 was ooit van het gemeentelijk waterleidingbedrijf Amsterdam. Het drinkwater dat in reservoirs op het terrein lag opgeslagen werd via het machinepompgebouw (het huidige café-restaurant Amsterdam) de stad in gestuwd en passeerde daarbij het windketelhuisje. In het huisje stond een enorme koperen ketel of expansievat. Hieruit werd de overdruk uit de leidingen gereguleerd. Nu is het een rijksmonument. 

In 2003 is het huisje verbouwd. Sindsdien is het te huur als gemeubileerd appartement.

Eten in de buurt
Café-restaurant Amsterdam
Watertorenplein 6
Monumentaal interieur, altijd sfeervol, kindvriendelijk, vaste kaart, van 10.30 – 24.00 uur

De Bakkerswinkel
Polonceaukade 1
Voor ontbijt, lunch, high tea of een lekker broodje tussendoor, van 08.30 – 18.00 uur

Pacific Parc
Polonceaukade 23
Voor lunch, borrel, diner en dansen. Alternatief, zonnig terras, redelijke prijzen, van 11.00 – 01.00 uur

Café-restaurant Piet de Gruyter
Van Limburg Stirumstraat 4-6
Het buurtcafé. Dorps, koffie, lunch, borrel, diner, van 10.00 – 01.00